Visie bib Joske

Een gezellige buurtbibliotheek, klein maar fijn.

Op 4 december 2010 is de Nederlandstalige openbare bibliotheek in Sint-Joost-ten-Node met een groot openingsfeest van start gegaan.

Een bib op maat van de buurt

Sint-Joost-ten-Node is de kleinste gemeente van het Brussels gewest, nauwelijks een vierkante kilometer groot dus Bib Joske is een kleine bib op maat van de buurt die tegelijk gemeente, stad en hoofdstad is… Het is ook de jongste gemeente van het land.

Twee goede redenen om een sterke buurtgerichte werking uit te bouwen, met een aanbod aan media en activiteiten op maat van de bewoners.  Bib Joske heeft een belangrijke functie in het meebouwen aan een duurzame, gelijke en diverse samenleving. Samen met medewerkers en partners werkt bib Joske aan een sterke collectie en aan een sociale plek.

Geen grauwe of anonieme bibliotheek, maar een bib met een eigen gezicht en een sympathieke naam: Bib Joske.

Een veelzijdige bib

Het boekenaanbod, de film- en muziekcollectie sluiten aan op de leefwereld van jong en oud, zodat iedereen er wat naar zijn gading vindt. Maar natuurlijk zijn we een heel kleine bib, dus we hebben ook heel veel niet. Omdat vele kinderen school lopen in het Nederlandstalig onderwijs ligt de nadruk vooral op het jeugdaanbod. Maar je vindt er ook een ruim aanbod van kook- en knutselboeken, een mooie selectie romans, wereldmuziek, spannende films, pc’s om aan te werken of om informatie te zoeken op het internet… en nog heel veel meer! Je mag natuurlijk altijd suggesties doorgeven.

Een gezellige bib

Bib Joske moet een plek zijn waar iedereen welkom is en waar het gezellig (voor)lezen en werken is, als het kan zelfs bij een kopje thee. In bib Joske kan je je thuis voelen. Een plek waar het gezellig toeven is. Het klassieke bibliotheekmeubilair wordt ingeruild voor gewone kasten en rekken, geen doorsnee bibliotheek dus. De bib wordt ook meer en meer een plek waar je gewoon kan zijn, werken, leren, studeren, ontspannen en ontmoeten.

In de jeugdafdeling is een groot krijtbord  waarop kinderen kunnen tekenen of berichten achterlaten. In de volwassenenafdeling vormt een grote tafel vol kranten, tijdschriften en magazines de centrale plek. Een plek om vooral tot rust te komen.

Boven de bibliotheek zijn er werk- en vergaderruimten, stille studeerplekken, of waar ook lezingen en andere activiteiten kunnen plaatsvinden.

Buiten is er een terras dat zodra het weer gaat zomeren ingericht zal worden zodat iedereen er kan lezen, zonnen, rusten of spelen met de kinderen.

Een bib met pit en ambitie

Bib Joske wil mee nadenken over wat er in de omgeving gebeurt en wil de mensen informeren en inspireren. De bib laat de bibliotheekgebruikers meebouwen aan de samenstelling van het aanbod.

De meertalige samenstelling van de bevolking vinden we ook terug in het boekenaanbod. Van bij de start beschikt de bib over een collectie boeken in het Engels, Turks, Arabisch, Koerdisch en een heel klein beetje Spaans. Deze collecties worden regelmatig uitgebreid.

Mensen die Nederlands willen leren, komen evenzeer aan hun trekken. In de NT2-kast samengestelde collectie taalcursussen, woordenboeken, grammatica, alsook boeken in ‘eenvoudig Nederlands’ garant voor.

Een bib met een lage drempel en openheid.

Dat we hiervoor nog veel drempels moeten overwinnen is duidelijk. Maar anderen hebben we al wel overwonnen, uitlenen is gratis en alle activiteiten zijn gratis, er zijn zetels om te relaxen, internet en wifi, soms wordt er koffie geserveerd, we houden nauwe banden met de ouders en scholen en gemeenschappen in onze buurt. Dus wij willen met onze bib meewerken aan een inclusieve, wereld en iedereen zo veel mogelijk kansen geven om zichzelf te ontplooien. En dit kan niet zonder de diversiteit die ieder in zich draagt een plaats te geven in de collectie, de ruimte en de activiteiten.