Winterwoninkje / Cabanon d'hiver

Het Winterwoninkje van Gemeenschapscentrum Ten Noey neemt voor zijn tweede editie de vorm aan van een Groenlandse Walvis. BigBag, want dat is zijn naam, spoelt in januari aan in het Liedekerkepark en is van plan er te blijven tot half februari. In zijn holle buik is er plaats voor talloze activiteiten en gezellige ontmoetingen. Na februari zet hij zijn weg verder door Brussel en omstreken.

Winterwoninkje

Ook vorig jaar kroop het personeel van GC Ten Noey een maand lang in hun winterwoninkje in het Liedekerkepark. Het gezellige hutje was een plek voor dagelijkse ateliers, voorstellingen, ontmoetingen en dialogen. Kortom: een plek van en voor de buurt. Dit jaar wordt het woninkje extra speciaal, want het neemt de vorm aan van een Groenlandse Walvis.
Neem een kijkje op de activiteitenkalender om te ontdekken wat er in de buik van onze walvis te beleven valt.

Een walvis?
Dat Winterwoninkje een walvis wordt, is niet zomaar een wilde keuze. Een walvis bruist van de symboliek. Zijn imposante omvang, zijn levensverwachting en ondoorgrondelijk communicatiesysteem, spreken enorm tot de verbeelding. De lijst van betekenissen die een walvis meekrijgt, is eindeloos. Krijg je de walvis als totem, dan staat dat voor ‘wijsheid, vriendelijkheid en navigator’, maar ook familie, harmonie en intuïtie worden wel eens aan het dier gelinkt. De buik van een walvis staat in de boeken beschreven als een veilig en geborgen plekje. Misschien kan de walvis wel een metafoor zijn voor geborgenheid in deze barre tijden van vluchtende volkeren en volksverhuizingen?
Sommigen zien de walvis dan weer als een boodschapper. Eentje die ons waarschuwt voor de tekenen van de tijd en voor onze eigen fouten. Hij doorkruist de wereldzeeën dwars door the plastic soup en andere rubbish. Het afval dat de mens achteloos weggooit, stapelt hij op in zijn enorme lijf.

Mijn naam is BigBag en ik besta uit afval
BigBag, want dat is de walvis’ naam, is een creatie van kunstenaar Dirk Hendrikx. Het wordt een mobiel sculptuur, helemaal opgetrokken uit “afval”. Het vel bestaat uit gerecupereerde “big bags”. Dat zijn die gigantische zakken in oerdegelijke geweven kunststof die je vaak op bouwwerven aantreft. Na een keer opengesneden te zijn, belanden de stakkers meestal in de container. “Een grote zonde”, volgens Dirk Hendrikx. De kunstenaar verknipt en naait de zakken tot gigantische lappen, die over een bamboeconstructie komen, eigenhandig geoogst in een tuin in Heverlee.
Zero waste, staat bij dit project centraal. Zo dienen ook wrakhout, afgedankte panelen en bruikbaar houtafval als bouwonderdelen. Ook wanneer de walvis terug wordt afgebroken, blijven zijn stukjes ‘vel’ en ‘skelet’ dienst doen voor de stad: als beschutting tegen de zon of opgerold als zitbank.

Een walvis van iedereen
Vooraleer de walvis Brussel overzwemt, laat hij zich tijdelijk vastmaken in het Liedekerkepark. Zijn maag wordt enkele weken lang een schuiloord en ontmoetingsplek voor wie rondom woont. Dirk Hendrikx en Ten Noey willen omwonenden, van welke taalgemeenschap, leeftijd of gezindheid dan ook, maximaal laten genieten van de walvis en Winterwoninkje.
Pinokkio-gewijs is iedereen welkom in de buik van BigBag voor lokale ontmoetingsactiviteiten, gaande van documentaires tot meditatie. Iedereen kan voorstellen doen voor acties. Zowel open als gesloten activiteiten kunnen, afhankelijk van de dag en het tijdstip. Er is ruimte voor een 40-tal mensen en er is wat verwarming, verlichting en een minimale keukeninrichting. Kortom: de gezelligste plek van Sint-Joost-ten-Node, voor eventjes toch.

Winterwoninkje/Cabanon d'hiver
vrijdag 11/01/2019 tot zondag 17/02/2019
Liedekerkepark (ingang Sint-Jooststraat)
Open voor publieke activiteiten:

Woensdag: 12:00 - 18:00
Zaterdag: 11:00 - 18:00
Zondag: 11:00 - 18:00

Volg Winterwoninkje op Facebook!
Wil je Winterwoninkje graag gebruiken als locatie of heb je een leuk idee? Laat het weten en wij regelen het samen (tennoey@vgc.be).