Een tête-à-tête voorbij de clichés? Het kan in de Levende Bibliotheek

Tijdens het Bewogen Festival kan je in bib Joske in Sint-Joost-ten-Node naar een 'levende bibliotheek'. Daar kan je geen boeken, maar mensen ontlenen voor een goed verhaal. ‘De vreemdeling’ vertelt het verhaal van Omid, een vluchteling uit Afghanistan. Omid vertelde een deel van zijn verhaal woensdagochtend in Uptown op BRUZZ.

Luister hier naar het  naar het BRUZZ radio fragment. Woensdag 12/02 op Bruzz: Zaterdag 15/02 in Bib Joske vanaf 10u30 tot 14u!

De levende bibliotheek

Leen een levend boek dat je bijblijft. Een tête-à-tête voorbij de clichés.

Een Levende Bibliotheek is zoals een gewone bibliotheek. Alleen ontleen je er geen boeken maar echte mensen. Mensen van vlees en bloed die op een bepaald moment in hun leven geconfronteerd worden of werden met een vooroordeel en die ervaring graag delen.
Ex-drankverslaafde. 10 jaar dakloos. Feministe. Europees ambtenaar. Gesluierde vrouw... Al deze kenmerken, onderdeeltjes van identiteiten, roepen onmiddellijk clichés op. Achter de vooroordelen schuilen altijd echte mensen. De Levende Bibliotheek geeft slachtoffers van allerlei vormen van discriminatie een stem. Elk levend boek krijgt de kans om tijdens een tête-à-tête zijn verhaal te vertellen en helpt zo om stereotypen te doorbreken.

Hoe werkt het?

Net zoals in een klassieke bibliotheek ontleen je in de Levende Bibliotheek een boek – zij het een levend boek. Je gaat door een catalogus met korte samenvattingen en kiest een ‘boek’ waarmee je maximaal een halfuur praat. Bibliothecarissen zorgen ervoor dat de regels worden nageleefd en dat het ‘uitlenen’ vlot verloopt. Je kan ook ter plaatse een levend boek reserveren voor een bepaald tijdstip.

Mogelijke talen: Nederlands, Frans, Engels, Arabisch

START: 10u in bib Joske tot 14u.