Livre
Néerlandais

Ik praat als een rivier

Jordan Scott (auteur), Sidney Smith (dessinateur), Edward van de Vendel (traducteur)
Een jongen voelt zich buitengesloten omdat de woorden nooit goed uit zijn mond komen. Na een slechte woordendag, neemt zijn vader hem mee de natuur in. Zijn vader zegt dat de jongen praat als de rivier, zoals het water dat borrelt, raast en suist. Prentenboek met bijzondere, sfeervolle schilderingen in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Stotteren
Titre
Ik praat als een rivier
Auteur
Jordan Scott
Dessinateur
Sidney Smith
Traducteur
Edward van de Vendel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
I talk like a river
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, © 2021
[44] p. : ill.
ISBN
9789045126524 (hardback)

Commentaires

Een jongen worstelt met zijn spraakgebrek. Hij voelt zich hierdoor buitengesloten op school. Na een 'slechte praatdag' neemt zijn vader hem mee voor een wandeling langs de rivier. De vader wijst naar het water dat beweegt, borrelt en raast en zegt: 'Dat is hoe jij praat.' Het geeft de jongen een houvast waardoor hij zijn spraakgebrek kan accepteren. Het verhaal is autobiografisch; achterin vertelt de auteur kort zijn eigen verhaal over stotteren. De kleine, grotere en paginagrote waterverf-illustraties in dit vierkante prentenboek zijn sfeervolle, bijna zelfstandige kunstwerken; ze geven in onderwerp en techniekgebruik de gevoelens van de jongen goed weer. Met name de eenzaamheid en het gevoel anders te zijn, zijn krachtig verbeeld. Een uitklapbaar middendeel toont de twee helften van het gezicht van de jongen; na het openslaan is de jongen in de grote rivier te zien. De enkele regels tekst zijn over de pagina verspreid, gedrukt in een vette schreefloze letter. De in ik-vorm geschreve…Lire la suite

Ik praat als een rivier

Elke ochtend wordt een jongen wakker die vecht tegen het geluid van woorden. Hij hoort de woorden overal om zich heen, maar kan ze zelf niet uitspreken. Met de symbolische woorden “dennenboom, kraai en maan” legt de jongen uit dat er geen woorden uit zijn mond komen. In de klas zorgt dat voor veel problemen. De leerlingen staren hem aan als hij niet op vragen kan antwoorden. Hij is het buitenbeentje van de klas. Bij zijn papa vindt de jongen een veilige thuishaven. Zijn papa vergelijkt de jongen met een rivier: de rivier woelt, borrelt en raast net zoals de jongen praat. De rivier stottert net zoals de jongen.Zowel in woord als in beeld laat dit boek het hoofd van de jongen lezen. Door de grote focus op de rivier als symbool voor het stotteren van de jongen, wordt het stotteren herkenbaar. De auteur herhaalt de kernzinnen van het boek meermaals, wat het inleven in de jongen versterkt. De kwetsbaarheid van de jongen staat voorop en we lezen het verhaal vanuit het …Lire la suite

À propos de Jordan Scott

Jordan Scott, née le 7 octobre 1977 à Borough londonien de Merton, en Angleterre, au (Royaume-Uni), est une réalisatrice, scénariste, actrice et romancière britannique.

Biographie

Fille du réalisateur Ridley Scott et de sa deuxième épouse, Sandy Watson, nièce de Tony Scott (1944-2012) et demi-sœur de Jake Scott et Luke Scott, elle se lance dans la réalisation en 2005 avec son père dans Les Enfants invisibles. C'est en 2009 qu'elle réalise son premier film seule, Cracks, en adaptant le roman du même nom de Sheila Kohler, paru en 1999.

Filmographie

Comme réalisatrice