Digitale tips van de bib

Ook in tijden van Coronamaatregelen kan je terecht bij de bib. Met je Mijn Bibliotheek-profiel lees je digitale prentenboeken van Fundels met je kroost of blader je digitaal door de krant.

Je krijgt hieronder ook speciaal door de bib geselecteerde tips om online te lezen, luisteren en kijken via verschillende digitale kanalen.

Voorleesverhalen bib Joske

Elke dag om 12u verhaaltje voor kleine kinderen. Ga naar Facebook  of ons YouTube kanaal

Elke dag om 14u vervolgverhaal voor grotere kinderen.

Let op,  enkel beschikbaar tijdens deze periode van "Blijf in uw kot", uit respect voor auteurs, illustratoren en uitgeverijen.

SJTN Live

Laten we toch met elkaar verbinden nu dat in levende lijve even niet meer kan. Elke weekdag, om 17.00 gaat de de Facebookpagina van GC Ten Noey live met een bijdrage van een Sint-Joostenaar. Zorg dat je erbij bent!

Start op 30/03: Vergeet even de tijd! Filosoferen over tijd in het quarantaine tijdperk, met Steven en Lola Raeman.

Youtube kanaal van Jeugdboekenmaand

Maart is en blijft Jeugdboekenmaand en deze fantastische auteurs en verhalenvertellers gaan gewoon door. Verhalen worden op dit YouTube kanaal vrolijk voorgelezen.

Nederlands leren van thuis

Skype Babbelut

Enkele online plekken om Nederlands te blijven oefenen:

Thuis oefenen, of conversatietafels per skype van thuis uit,

of op Nedbox of luister gratis naar de Wablieft! Duidelijk Nederlands-boeken.

Of nog een plek om je Nederlands te oefenen.

Luisterverhalen voor Volwassenen

Culturele toppers lezen kortverhalen voor op Radio 1. Vorige week startte Radio 1 met een late night special: 'Zandman': Kortverhalen, gekozen en ingelezen door de mooiste stemmen uit de Vlaamse culturele wereld. Onder meer Jan Decleir, Wim Opbrouck, Joke Devynck, Koen De Bouw, Josse De Pauw,….

Fundels - Digitale prentenboeken

Kinderen leren spelenderwijs en oefenen hun leesvaardigheid met Fundels. Alle ouders in Coronanood krijgen nu 15 boekjes en twee extra uitleningen per week cadeau: Download de Fundels-app. Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel.

Ontwerp nu al je tekening voor KaftKaft

Rare tijd, noodgedwongen thuis, wat kan je allemaal doen?

Aha, goed idee, volle bak de tijd om iets te ontwerpen voor KaftKaft, de wedstrijd voor je eigen kaftpapier!

Gopress - Digitale kranten en tijdschriften

Met je Mijn Bibliotheek-profiel heb je toegang tot het Gopress krantenarchief, met artikels uit een breed aanbod van Belgische kranten en tijdschriften ouder dan 2 dagen. Tot de paasvakantie stellen we het archief open voor alle bibleden.

Luister naar kleurrijke verhalen

Twaalf kleurrijke verhalen van Studio Sesam voor kinderen tussen 2 en 10 jaar oud. De verhalen zijn ook toegankelijk voor kinderen met een visuele beperking. Kinderen die niet graag of moeilijk lezen kunnen ontspannen meelezen, kijken en beleven. Deze Sesam-verhalen zijn tijdens de coronacrisis gratis te beluisteren.

Laat je voorlezen... VRT bundelt tips samen

Online duiken steeds meer mensen op die verhalen voorlezen voor alle thuisblijvers, kinderen én volwassenen. Ook koningin Mathilde doet mee. Een overzicht van enkele leuke initiatieven, van kinderboeken tot spannende hoorspelen, middeleeuwse verhalen en gedichten van Shakespeare.

Lees-, kijk- en luistertips van de bib

Onderstaand cultuuraanbod kan je digitaal en meestal gratis gebruiken.