DE GELUKSBRENGERS / LES PORTE-BONHEUR

In mei en juni waart een oud ras van vertellers, muzikanten en acteurs door de straten van Sint-Joost, de troubadours. Hou je ogen open, leg je oren te luisteren, en misschien ontmoet je wel een hedendaagse troubadour. Een troubadour met in de knapzak verhalen voor kinderen en volwassenen of liederen en raadselachtige belevenissen.

Troubadours

Op straat
© Ankelien Kindekens. De troubadours Rafael Núñez Velázquez op viool en Jonas de Rave op cimbalon.

De troubadours trekken de straat op, in een fijne samenwerking met Bib Joske en de Gemeente Sint-Joost en GC Ten Noey. Weg met het scherm, weg met Zoom, Facebook, Instagram. Terug de straat op. In het echt. Live, maar in het klein. Van deur tot deur. Mensen ontmoeten, in de ogen kijken en hen blij maken, wie weet zelfs een beetje gelukkig. Kijk niet vreemd op, of net wel, als de bel plots gaat en je wordt getrakteerd op een mini-concert, een verhaal, een dans op de stoep of een circusact van 73 seconden. Dat kan gebeuren ergens tussen begin mei en de zomervakantie. Lukraak of goed gekozen. Met klanken en woorden van ver, van onderweg uit een andere tijd voor hier en nu, in deze tijd van stilstand.

Troubadour op verzoek?

We komen ook graag op aanvraag, maar niet voor jezelf, wel voor iemand die je een plezier wil doen. Of voor iemand van wie je weet dat zij of hij een opkikker goed kan gebruiken. Wil je iemand verrassen, blij maken of instant gelukkig? Laat het ons weten en we zien wat we voor u en je buur of vriend kunnen doen.

Zelf geluksbrenger?

Zegt het je wel wat om zelf verhalen of liederen van plezier en geluk te delen met Sint-Joost? Zie je het wel zitten om een namiddag met ons op stap te gaan van deur tot deur, op goed geluk? Laat ook dat weten. Laten we kennis maken. Wat wil je laten horen, laten zien. Wat heb je nodig? Hoe zie jij het? Hoe zien wij het? Vast kunnen we een glimlach toveren achter het mondmasker. En dan is de cirkel rond. In februari verzamelden we glimlachen, net voor de zomer, welja, verspreiden we er…

Troubadours Rafael en Jonas

Rafael & Jonas Zaterdag 24 april - 14u > 17u
Rafael Núñez Velázquez op viool en Jonas de Rave op cimbalon zullen klezmer spelen, muziek uit de Oost-Europese joodse traditie met de instrumenten die traditioneel gebruikt werden aan het eind van de 19de eeuw. Feestmuziek voor in kleine dorpjes, maar ook voor gebeden, muziek die de geest van een volk weerspiegelt, maar zich ook sterk voed met de tradities van naburige culturen.

Troubadour Daniël

ALAFIA (Daniel) Zaterdag 1 mei - 14u > 15u30
De groep « Alafia » met leider Fidèle Affannou, zorgt voor een mix van percussie en traditionele liederen  uit Togo. De muzikanten brengen met Doums, Djembé, Gongon en andere percussie een overvloed aan energie over aan het publiek en neemt hen mee naar de muzikale sfeer van Togo en West-Afrika.

Troubadour. Zoubida Mouhssin

Zoubida Mouhssin Zaterdag 15 mei - 14u > 17u
Zoubida Mouhssin is vertelster en put uit de rijke Arabische verteltraditie. Verwacht je aan een tocht door de woestijn onder de open sterrenhemel, laat je leiden naar de geuren van het oude Baghdad en Damascus in de traditie van de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. Verhalen die je doen reizen! Zoubida vertelt in het Frans.

Zaterdag 22 mei - 14u > 17u. Vertellers Rizlaine en Imane

Studenten vertellers Rizlaine en Imane brengen samen met Bib Joske verhalen in de straten.

Zaterdag 29 mei - 14u > 17u. Balthazar Muller. Balthazar brengt zijn cello mee en brengt jullie improvisatiestukjes aan de deur.

Brussels City of stories

Zaterdag 5 juni - 14u > 17u. Brussels, city of stories met Bib Joske, Bib Josse in het Liedekerkepark en Sint-Joostplein. Er reist een oud ras van vertellers door de straten van Sint-Joost. Hou je ogen open, leg je oren te luister, en herontdek de verhalen in alle talen van Nasreddin Hodja, Pinokkio, Tijl Uilenspiegel, Manneken Pis en vele anderen. Verhalen in het Nederlands, Frans, Turks, Brussels,... Ozanlar şehire geldiler!

Op straat Compagnie des rêveurs

La Compagnie des Rêveurs Zaterdag 12 of 19 juni - 14u > 17u
We zullen de kijkers meenemen in een vertaling naar spontane dans en atypisch voor hun eigen verhalen. Het principe bestaat eruit dat het publiek ervaringen met ons deelt door middel van woorden en zinnen. Een muziekje wordt gelanceerd en lichamen vertellen ons door hun lichamelijke expressie de geschiedenis van de voorgestelde woorden- of zinnen. We zullen eveneens vocale improvisaties integreren die lichamen gaandeweg vertellen.