Het oog van de naald

Het oog van de naald
Besprekingen
Het misleidende verleden
De Poolse schrijver Wieslaw Mysliwski wekt de wereld uit zijn jeugd tot leven, en ontrafelt zo hoe het geheugen bedriegt.
De boeken van Wieslaw Mysliwski vormen een op zichzelf staand universum. Ze gaan over het landelijke en kleinsteedse leven in Polen vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog. Het is een wereld van boeren en lage ambtenaren, religieuze processies en drinkgelagen, oorlogstrauma's en familiedisputen. Mysliwski roept die verdwenen wereld tot leven in vuistdikke romans die langzaam voortkronkelen omdat er zich niet echt een plot ontwikkelt. Maar wie ervoor gaat zitten, kan niet anders dan meegesleept worden.
Ook Het oog van de naald bevat die vertrouwde ingrediënten. Op een smalle weg in een groene vallei botst een jonge snaak op een oude man. Met een schok van herkenning begrijpen ze dat ze één en dezelfde persoon zijn. Vanaf dan bestaan ze in het boek naast elkaar en geven het vertelstokje onopvallend aan elkaar door. We verkeren in het heden van een jongeman die naar school gaat, verliefd wordt op een klasgenote, een baantje neemt in de plaatselijke fabriek, ge…Lees verder
Een vloed van herinneringen
Wiesław Myśliwski schreef een sfeervolle trefzekere roman over de haperende werking van het geheugen. De diffuse vertelstijl gaat op den duur wat irriteren.
★★★☆☆
Halverwege de steile trap die vanaf de stadsmuur naar de 'wilde, groene vallei' leidt, raken twee mannen van verschillende leeftijd met elkaar aan de praat. De oudste vertelt over een jeugdliefde op wie hij nog altijd wacht, al weet hij niet of ze nog in leven is. Als hij is uitgepraat en verder wil lopen, verliest hij zijn evenwicht en kukelt de trap af, met fatale afloop. Juist op dat moment glipt het geheugen van de oudere man in het hoofd van de jongere.
Zo opent Het oog van de naald, de vijfde roman van de gelauwerde Poolse schrijver Wiesław Mysliwski (1932) die nu in het Nederlands is vertaald. Eerder verschenen Over het doppen van bonen, Steen op steen, De laatste hand en De horizon, stuk voor stuk geweldige romans over complexe vraagstukken als identiteit en herinnering, grotendeels gesitueerd op het arme Poolse platteland.
In Het oog van de naald gaat het om de continuïteit van het geheugen, over de generaties heen. De oudere man heeft iets …Lees verder
roman
In de nieuwe, sprankelende roman van Wieslaw Mysliwski kijkt de oude man naar de jonge, en de jonge man naar de oude.
Als je eenmaal een roman van Wieslaw Mysliwski hebt uitgelezen, ben je voorgoed verknocht aan zijn wereld van Piotrs, Szymeks, en vele andere, vaak naamloze vertellers die met meanderende monologen afdalen in hun geheugen. Ze voeren ons mee naar de Poolse bossen, dorpen en keukens waaruit de oorlog nooit is verdwenen. Met Het oog van de naald heeft Mysliwski een nieuwe roman aan zijn universum toegevoegd. Waar hij eerder zijn vertellingen begon aan de keukentafel (Over het doppen van bonen), of met het openslaan van een adresboek (De laatste hand), laat hij nu al op de eerste bladzijde een jonge man zijn oudere ik tegenkomen op een smalle trap die afdaalt naar een 'vroegere wilde, groene vallei'. 'Ik had niet gedacht hem daar te ontmoeten en toch was hij daar ineens', zegt de jongere ik tegen zichzelf en tegen ons, de lezer, die meteen in verwarring wordt gebracht. In welk verhaal bevinden we ons? Waar? Wanneer? En wie is de man die deze monoloog tegen ons af begint te steken en bl…Lees verder