Boek
Nederlands

De plantenjager uit Leningrad

Louise O. Fresco (auteur)
+1
De plantenjager uit Leningrad
×
De plantenjager uit Leningrad De plantenjager uit Leningrad

De plantenjager uit Leningrad

Een jonge Russische plantkundige, Nicolai Vavilov, raakt in de onherbergzame valleien van Centraal-Azië gefascineerd door wilde tarwe. De sleutel tot verbetering van de landbouw, vooral voor de arme Russische boeren, ligt in zijn baanbrekende idee van kruisingen met wilde exemplaren. Op vijf continenten jaagt Vavilov op planten om de grootste collectie zaden ter wereld op te bouwen.
Maar in R
Titel
De plantenjager uit Leningrad
Auteur
Louise O. Fresco
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2022
317 p.
ISBN
9789044649475 (paperback)

Besprekingen

De zaden van de revolutie

In een stijlvolle roman verhaalt Louise O. Fresco de waargebeurde tragedie van een onderzoeker die door een ideologie wordt vermorzeld.

Het is 1916 als de 29-jarige Russische plantkundige Nikolaj Vavilov op een botanische expeditie door de Pamir trekt, het dak van de ­wereld, met ruige hoogvlaktes en bergpassen, op de grens van Afghanistan en Tadzjikistan. Hij is op zoek naar planten die droogte en koude kunnen doorstaan en op zeer korte tijd rijp worden. Door die planten te kruisen met Russische gerst- of roggerassen hoopte hij de landbouw en de voedselvoorziening in zijn land te kunnen verbeteren, hoognodig gezien de desastreuze hongersnoden.

Vavilov hoopt de schat- en kraam­kamer van de evolutie te vinden in gebieden met heel diverse ecologische omstandigheden (zoals vochtigheid, temperatuur, zonlicht, bodem) omdat daar, door de hoge densiteit aan zeer diverse lokale omstandigheden, de meeste ­variatie kon ontstaan. Hij speurt naar de ­oervormen van de gewassen die genetisch ­diverser zouden moeten zijn dan de door duizenden jaren domesticatie geselecteerde ­rassen die de mens nu u…Lees verder

Oogsten wat je zaait

De nieuwe historische roman van Louise O. Fresco voert een subtiele maar krachtige polemiek met antiwetenschap en populisme. Als literair kunstwerk is het boek minder geslaagd.

★★★☆☆

De plantenjager uit Leningrad van Louise Fresco, haar vijfde roman, is geschreven met een enorm gevoel van urgentie, waaraan de lezer elke bladzijde herinnerd wordt. Het is een historische roman met een overduidelijk hedendaags programma, een aanklacht tegen populisme en antiwetenschappelijkheid, toen en nu.

Fresco is een unieke Nederlandse intellectueel. Ze is een gerenommeerd landbouw- en voedseldeskundige, met grote invloed op bestuur en beleid, een wereldwijd veelgevraagd spreker en adviseur en daarbij een schrijfster van columns en romans. Alleen al door haar veelzijdigheid dwingt zij onze aandacht en bewondering af.

Hoofdpersoon van de roman is de geniale Russische wetenschapper Nikolaj Vavilov (1887-1943), een plantkundige en geneticus, die een cruciale rol speelde in de theorievorming over de verbetering van plantgewassen. Hij probeerde via gewasveredeling voedselopbrengsten te verhogen en de landbouw in de Sovjet-Unie minder gevoelig te maken voo…Lees verder

Over Louise O. Fresco

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Henk Thomas

Louise Ottilie Fresco (Meppel, 11 februari 1952) is een Nederlands wetenschapper, bestuurder en schrijver. Fresco is voorzitter van Wageningen University & Research.

Biografie

Huidige academische functies

Vanaf 1 juli 2014 is Prof.dr.ir. Louise O. Fresco bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research.

Daarvoor was zij universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Op 24 mei 2014 gaf zij haar afscheidscollege aan de UvA.

Louise Fresco is lid van de KNAW, buitenlands lid van de Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry in Stockholm, corresponderend lid van de Real Academia de Ingeniería in Madrid, lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en buitenlands lid van de Académie d’agriculture de Fr…Lees verder op Wikipedia