Boek
Nederlands

Ik ben Naat!

Joke Guns (auteur), Yoeri Slegers (illustrator)
+1
Ik ben Naat!
×
Ik ben Naat! Ik ben Naat!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Ik ben Naat!
Auteur
Joke Guns
Illustrator
Yoeri Slegers
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2010
31 p. : ill.
ISBN
9789058386113 (hardback)

Besprekingen

Eerste lezers met zo een zes maanden leeservaring leren in Ik ben Naat! hoofdpersonage Naat kennen als een van hen. Ook hij is zes en zit in het eerste leerjaar. Maar er is nog iets anders met hem aan de hand. Het wordt niet zo benoemd, maar wie het kent, ziet het meteen: Naat is een kind met een autismespectrumstoornis (ASS). De kenmerken zijn duidelijk aanwezig in zijn gedragingen. Naat kan bv. maar moeilijk overweg met verrassingen. Een feestje in de klas is voor hem niet vanzelfsprekend. Zo'n onverwachte gebeurtenis kan dan leiden tot een incident. De juf van Naat is duidelijk op de hoogte en reageert gepast op de boze of bange houding van Naat. Wie die boodschap van een ASS er niet in ziet, leest Ik ben Naat! ook wel als een relaas van een doorsnee klasgebeuren.
Joke Guns deelde het boek op in tien hoofdstukjes. Elk hoofdstuk staat op zichzelf en beschrijft een klasactiviteit of personage. Zo lees je in 'Joen' dat zij de zus is van Naat, en ze vertelt over hun bi…Lees verder
Naat is zes en zit in klas 1C, dit is groep drie van de basisschool. Hij heeft het moeilijk met op zijn plaats blijven zitten en maakt ruzie met Piet. Hij is dol op zus die op de kleuterschool zit. Hij wordt gepest door Jan, kortom hij is niet gelukkig. Juf begrijpt hem gelukkig wel. Een vlot verteld verhaal in tien hoofdstukken. De zinnen zijn in de tegenwoordige tijd en enkelvoudig, de woorden bestaan grotendeels uit één lettergreep, AVI-M3. Er is interpunctie en de zinnen beginnen met een hoofdletter. Het verhaal laat allerlei herkenbare emoties zien, zoals angst, onzekerheid, boosheid, onveiligheid. De illustraties bestaan uit paginagrote felgekleurde expressieve platen met lichte contouren, en als verrassing is soms alleen een fragment (b.v. een arm of een persoon) te zien. Ze vullen de tekst op een creatieve manier aan. Een aantrekkelijk boekje voor beginnende lezers. Vanaf ca. 6 jaar.

Ik ben Naat!

Naat is een jongetje van zes jaar. Hij zit op school bij juf Pat. Naat vindt het niet altijd gemakkelijk om zich aan te passen aan de schoolse activiteiten. Naat let soms niet op. Dan gilt juf Pat. Naat gilt ook. Hij vindt het niet eerlijk want hij mag niet gillen en juf Pat wel. Waarom mag zij dat dan wel?
Het boek is een aaneenschakeling van korte verhaaltjes over hoe kinderen met elkaar omgaan. Juf Pat leert de kinderen op een leuke manier rekenen: bij het aftrekken speelt zij de dief die stippen steelt. Ze gaan zwemmen met de klas. Naat is boos en krabbelt in een boek. Er is ook een feest waar Naat liever niet aan meedoet. Naat heeft immers niet graag dat het druk is. Soms is het al druk genoeg in z'n hoofd. De korte hoofdstukken nemen telkens ongeveer twee bladzijden in beslag. Bij elk verhaal hoort een grote illustratie met eventueel nog een kleine tekening bij. De kinderen zullen de situatie in één of meerdere verhaaltjes wel herkennen.
De namen zijn heel bizar: Naa…Lees verder