Boek
Nederlands

Tin Toeval en de kunst van het verdwalen

Guus Kuijer (auteur), Jan Jutte (illustrator)
+1
Tin Toeval en de kunst van het verdwalen
×
Tin Toeval en de kunst van het verdwalen Tin Toeval en de kunst van het verdwalen

Tin Toeval en de kunst van het verdwalen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Met haar vriendjes Bas en Job wil Tin Toeval verdwalen in de grote stad. Daar beleven ze veel wonderlijke avonturen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Tin Toeval en de kunst van het verdwalen
Auteur
Guus Kuijer
Illustrator
Jan Jutte
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2001
111 p. : ill
ISBN
90-214-3295-1

Besprekingen

Tin Toeval, Bas-met-de-Snotneus en Job willen graag verdwalen. Ze komen resp. terecht bij een blinde oma in Amersfoort, een televisierapportageteam, en op de rug van Arthur, een circus-olifant die wegens trieste omstandigheden genoeg heeft van het kunstjes doen. Tin, Job, Bas zijn speciale kinderen uit de stad die niet bang zijn uitgevallen en klaar zijn om de hen omringende wereld te verkennen, waarbij Tin het voortouw neemt. Verteld in korte zinnen met eenvoudig woordgebruik en veel dialogen in spreektaal. Eenvoudige opbouw met de van de schrijver kenmerkende tragische, komische en serieuze momenten. Lezenswaardig verhaal voor kinderen vanaf groep 4 van de basisschool en vanwege o.a. het kinderlijk herkenbare "onwerkelijke" verhaal geschikt om voor te lezen voor jongere kinderen. De eenvoudige pentekeningen in zwart-wit spreken aan, maar staan soms niet bij de goede tekst. Bekroond met een zilveren griffel 1988.

Over Guus Kuijer

CC BY 3.0 - Foto van/door Jaco Klamer

Guus Kuijer (Amsterdam, 1 augustus 1942) is een Nederlandse auteur. In 2020 kreeg Kuijer voor zijn complete oeuvre de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs.

Levensloop

Nadat Kuijer een keer was blijven zitten op een basisschool, en een keer op het lyceum, werd hij naar een internaat in Zutphen gestuurd. Dit was voor hem de ergste tijd van zijn leven. Na het internaat volgde hij in Doetinchem een opleiding tot onderwijzer. Van 1967 tot 1973 was Kuijer onderwijzer in Didam.

Vanaf 1973 richtte Kuijer zich helemaal op het schrijven van boeken. In eerste instantie schreef hij boeken voor volwassenen. Hij debuteerde in 1971 met Rose, met de vrome wimpers. In 1975 verscheen zijn eerste kinderboek: Met de poppen gooien. Hij schreef dit boek voor Madelief, een dochtertje van vrienden. De hoofdpersoon uit het boek is naar haar vernoemd. Het boek werd meteen een succes en leverde hem zijn eerste Gouden Griffel op. In…Lees verder op Wikipedia