Boek
Nederlands

Viespeuk

Els Pelgrom (auteur), Jan Jutte (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sam bewaart veel oude spullen. Hij wil een huis bouwen voor Bok. Bok is zijn vriend. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Opruimen
Leesniveau
AVI 2
Titel
Viespeuk / Pelgrom, Els ; tek. van Jutte, Jan
Auteur
Els Pelgrom
Illustrator
Jan Jutte
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1993
23 p. : ill.
ISBN
90-276-2900-5

Besprekingen

Eerste leesboekje over twee dieren die in een stal wonen; de ene, Sam, kan niets weggooien en heeft een grote verzameling 'rotzooi', waarmee hij een huis voor zijn vriend Bokje bouwt. In de tekst lijkt Sam wel een varkentje, maar in de tekeningen is hij een geinig mannetje met een hoge hoed. Grote schreefloze letters, één zin op één regel, hoofdletters, veel leestekens, af en toe een tweelettergrepig woord, veel ui, ie, eu en ij-klanken. Op elke bladzijde zwarte of kleurige illustraties in pen en waterverf. De schutbladen met variaties op het Ster-logo zijn fleurig. Op de achterkaft de optimistische aanbeveling voor beginnende lezers na zes maanden leesonderwijs.

Over Els Pelgrom

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Anefo / Croes, R.C.

Els Pelgrom (pseudoniem van Else Koch) (Arnhem, 2 april 1934) is een Nederlandse schrijfster, voornamelijk van kinderboeken.

Leven

Els Pelgrom werd op 2 april 1934 in Arnhem geboren als Else Koch. De hongerwinter bracht ze door op een boerderij op de Veluwe, dit is een element dat in haar boeken terugkomt. In Amsterdam volgde ze de school voor kunstnijverheid en een opleiding tot onderwijzeres. Met haar echtgenoot (beeldend kunstenaar Karl Pelgrom) en haar drie kinderen woonde ze in Drenthe en Groningen.

In 1962 debuteerde Pelgrom met Het geheimzinnige bos. Ze deed redactiewerk voor een kinderrubriek, vertaalde boeken, schreef boekjes voor beginnende lezers en bewerkte klassieke verhalen voor kinderen met leesproblemen.

Na haar scheiding keerde ze terug naar Amsterdam, waar ze korte tijd bij de openbare bibliotheek werkte. In 1977 verscheen haar tweede boek: De kinderen van het Achtste Woud, dat wel …Lees verder op Wikipedia