Boek
Nederlands

Het groene ding

Elisabeth Marain (auteur), Annemie Berebrouckx (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Een groen wezen uit de ruimte helpt Damien gif uit de grond te krijgen. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Milieu
Leesniveau
AVI 3
Titel
Het groene ding
Auteur
Elisabeth Marain
Illustrator
Annemie Berebrouckx
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1995
23 p. : ill.Marain, Elisabeth ; tek. van Berebrouckx, Annemie
ISBN
90-276-3164-6

Besprekingen

Een ruimtewezentje komt aan de neus van Damien hangen en helpt hem om een illegale gifstorting bekend te maken. Een afgezaagd verhaaltje over een werkeloze vader, geen geld voor vakantie en een gifstorting. Niet direct zaken uit de belevingswereld van kinderen van 6/7 jaar, die plezier in lezen moeten krijgen/houden na negen maanden leesonderwijs. Het boekje is geschreven in korte zinnen die i.v.m. de leesindex vaak beginnen met een voegwoord (meestal... En.). De schrijfster gebruikt een aantal moeilijke woorden, begrippen en uitdrukkingen als: Voldaan, schandaal, Het gif raast in het zwarte gat. De tekeningen, afwisselend in kleur en zwart-wit, zijn eenvoudig. Damien is een soort lappenpop met een schaapskop.

Over Elisabeth Marain

Elisabeth Marain (Brugge, 24 mei 1943) is een Vlaams schrijfster. Haar bekendste werk is Rosalie Niemand uit 1988, waarvoor ze meerdere prijzen kreeg. Tot haar oeuvre behoren meerdere romans, maar ook verhalen, jeugdverhalen en reisreportages.

Elisabeth Marain werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omwille van het werk van haar vader, eerst zeeloods maar nadien kapitein ter lange omvaart, verhuisde de familie naar Berchem waar Marain opgroeide. Ze voltooide haar humaniora niet, maar studeerde nadien wel talen en geschiedenis aan de Antwerpse Volkshogeschool. In 1967 huwde ze en kreeg nadien drie kinderen. Na acht jaar huwelijk overleed haar man.

In de biografie Rosalie Niemand beschrijft Marain het levensverhaal van een vrouw (Liliane Stijnen) die bijna vijftig jaar onschuldig en zonder geestesziek te zijn in een psychiatrische inrichting verbleef. Marain bewerkte de roman ook zelf naar een toneelscenario. Door middel van het boek Het gew…Lees verder op Wikipedia