Het wereldwijde literaire succes van Édouard Louis is ongekend. Nog voor zijn dertigste heeft hij al meerdere zeer goed ontvangen bestsellers op zijn naam staan. Hij is voortdurend op reis om over zijn werk te praten, en zijn boeken worden door beroemde regisseurs voor het toneel bewerkt. Louis bezoekt literaire festivals, geeft colleges aan prestigieuze universiteiten en kan continu rekenen op de
Onderwerp
Louis, Édouard
Titel
Veranderen : methode
Auteur
Édouard Louis
Vertaler
Jan Pieter van der Sterre Reintje Ghoos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Changer : méthode
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
302 p. : ill.
ISBN
9789403151618 (paperback)

Besprekingen

De schaamte uitgommen

In Veranderen: methode vertelt Édouard Louis over zijn niet-aflatende hunkering naar roem en schrijverschap. En hoe hij resoluut zijn schepen achter zich moest verbranden om definitief de vernedering uit te wissen.

Tot welke limiet drijft Édouard Louis (29) zijn autobiografisch exhibitionisme? Die vraag werpt zich op bij het lezen van Veranderen: methode. Nadat hij in zijn voorgaande boeken al ieder detail over zijn armetierige jeugd in een Noord-Frans dorp oplepelde (als uitgespuwde homo, bovendien), spitst de Franse auteur zich nu toe op zijn bestijging van de letteren-Parnassus. De dynamiek van de metamorfose, de verschroeiende drang om het te maken. Om het haantje-de-voorste te worden waar niemand nog omheen kan. Het lukt hem, maar tegen welke prijs?

De vernedering wegwissen, de schaamte uitgommen, vermengd met genadeloze ambitie, maar onmiskenbaar is het ook een roekeloze jacht op geluk. "Ik wist nog niet dat de vernedering me zou dwingen vrij te zijn." En daarbij is hij bereid tot veel, heel veel, zo blijkt uit dit bijwijlen onthutsende relaas, waarin Louis reveleert hoe hij gebaren en maniertjes steelt, maar zich ook prostitueert (om zijn gebitsrenovatie te kunnen betalen…Lees verder

Achter elke lach zit uren training

Hoe is de succesvolle Franse schrijver Édouard Louis geworden wie hij is? Twee boeiende boeken over de moeizame weg naar zijn schrijverschap.

Slechts een paar maanden na Combats et métamorphoses d'une femme kwam Édouard Louis (1992) al met het vervolg: Changer: méthode. Iets waarmee hij, gezien de omvang en de kwaliteit ervan, zeker al langer bezig was. Het boek verschijnt eind deze maand in Nederlandse vertaling.

De kortste samenvatting ervan zou zijn: the making of Édouard Louis. Zijn debuut Weg met Eddy Bellegueule uit 2014 eindigt als hij een nieuw leven begint in Amiens, de stad waar hij op zijn 14de, als eerste van zijn familie, naar het lyceum gaat. In Changer: méthode schrijft hij over de weg die hij heeft afgelegd, vanaf de eerste stappen in vrijheid, buiten het dorp (ze kwamen nooit in de stad 40 kilometer verderop, vanwege 'de buitenlanders'), tot aan het bericht dat uitgeverij Seuil zijn eerste boek wil publiceren. Op dat moment woont Édouard Louis in Parijs en heeft hij al jaren geen contact met zijn ouders of broers en zussen.

Het boek is geen chronolo…Lees verder

Over Édouard Louis

Édouard Louis, Hallencourt, Somme, Frankrijk (geboren als Eddy Bellegueule; 30 oktober 1992) is een Franse schrijver.

Biografie

Édouard Louis - oorspronkelijke naam Eddy Bellegueule - is geboren en opgegroeid in het noorden van Frankrijk, wat tevens de achtergrond is van zijn eerste roman En finir avec Eddy Bellegueule. Louis groeide op in een arme familie: zijn vader, een fabrieksarbeider, werd wegens zijn langdurige zware lichamelijke werk invalide, arbeidsongeschikt en werkloos; zijn moeder had af en toe werk in de ouderenzorg. De familie moest leven van de bijstand. De armoede, het racisme, het alcoholisme en de afschuw van zijn homoseksualiteit waarmee Louis tijdens zijn jeugd werd geconfronteerd, zijn de voornaamste onderwerpen van zijn literaire werk. Intellectueel is hij sterk geïnspireerd door de Franse socioloog Pierre Bourdieu.

Hij was de eerste van zijn familie die naar de universiteit ging en in 2011 wer…Lees verder op Wikipedia