Boek
Nederlands

Sim sa la bim!

Brigitte Minne (auteur), Isabelle Geeraerts (illustrator)
Bas is bij Poe, zijn opa. Poe kan heel veel: sim sa la bim. Hij leert het aan Bas. Maar het gaat nog niet zo goed. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Magie
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Sim sa la bim!
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Isabelle Geeraerts
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Simsalabim!
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2016
30 p. : ill.
ISBN
9789462911260 (hardback)

Besprekingen

De opa van Bas en de oma van Lies zijn buren. Dit wordt echter in het verhaal niet toegelicht. Zij kunnen toveren en leren met toverspreuken dat ook aan hun kleinkinderen. Hun ouders weten niks van hun dolle avonturen en krijgen bij thuiskomst slechts de brave versie. Bas en zijn opa zijn beren en Lies en haar oma katten. De illustraties en ook de fantasierijke schutbladen zijn grappig en kunstzinnig gemaakt. De tekst staat eromheen in fladderzetsel, met uitsluitend eenlettergrepige woorden zonder hoofdletters, en toverspreuken in dikke, gekleurde letters. Om de tekst te begrijpen is begeleiding van een volwassene nodig die de telegramstijl en de abrupte situatieveranderingen zonder hoofdstukindeling kan interpreteren. In dit stadium van ongeveer een half jaar technisch lezen, zonder het vermogen om tussen de regels door te lezen, zal alleen door herhaling begrip en dus plezier beleefd worden door kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Sim sa la Bim!

Dit is een verhaal voor eerste lezertjes (AVI M3). Poe is de opa van Bas. Het woord 'opa' wordt echter niet gebruikt. Er wordt gesproken over de pa van mam. Jet is de oma van Lies, maar ook 'oma' wordt in het boek de ma van pa. Een beetje ingewikkelder dan nodig, lijkt me. Bas en Lies doen met hun grootouders leuke dingen. Zo worden er pannenkoeken gebakken en bellen geblazen, en wordt er gespeeld met de bal en bootje gevaren ... Poe kan goed toveren en Jet is een fee. Poe en Jet wonen naast elkaar en zo komen de kinderen ook met elkaar in contact tijdens een logeerpartijtje bij de grootouders. Lies en Bas kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Ze toveren een kar. Helaas is het er eentje zonder rem waardoor ze in het water belanden. De kar wordt dan maar omgetoverd tot boot.

Een verhaal boordevol fantasie die door het getover makkelijk in het verhaal geïntegreerd wordt. Om het verhaal leesbaar te houden voor eerste lezers wringt de taal soms een beetje. Er gebeurt ook …Lees verder

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia