Boek
Nederlands

Pippi Langkous is jarig

Astrid Lindgren (auteur), Pim Kraan (inleider), Ingrid Vang Nyman (illustrator)
Pippi Langkous ziet er opvallend uit met haar grappige vlechten, vreemde jurken en veel te grote schoenen. Maar voor haar buurkinderen Tommy en Annika is zij de sterkste, de stoutste, de dapperste en vooral de leukste vriendin die ze kunnen bedenken. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Bevat
Pippi komt in Villa Kakelbont wonen
Pippi is dingenzoeker en krijgt ruzie
Pippi speelt tikkertje met de politie
Pippi gaat naar school
Pippi zit op een hek en klimt in een boom
Pippi gaat picknicken
Pippi gaat naar het circus
Pippi krijgt dieven op bezoek
Pippi vindt een spunk
Pippi viert haar verjaardag
Titel
Pippi Langkous is jarig
Auteur
Astrid Lindgren
Inleider
Pim Kraan
Illustrator
Ingrid Vang Nyman
Vertaler
Liesbeth Borgesius-Wildschut
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, © 2020
104 p. : ill.
Aantekening
Ter ere van het 75-jarig bestaan van Pippi Langkous werkt Save the Children met The Astrid Lindgren Company aan de campagne Pippi of today waarin aandacht wordt gevraagd voor kinderen op de vlucht of met een vluchtachtergrond.
ISBN
9789021680590 (hardback)

Besprekingen

Tien van de bekendste verhalen over het sterkste meisje van de wereld, met haar twee stijve rode vlechtjes en sproeten, zijn verzameld in dit boek. Pippi Langkous viert dit jaar haar vijfenzeventigste verjaardag, maar door de grote fantasie van het meisje, haar eigengereidheid en wonderbaarlijke kracht spreekt ze kinderen nog steeds aan. In deze editie is Pippi’s vader niet langer de omstreden koning van de negers, maar koning van de eilandbewoners op het eiland waar hij als scheepskapitein is aangespoeld. Het boek is uitgegeven door stichting Save the Children, die samen met uitgeverij Ploegsma de campagne voor vluchtelingenkinderen Pippi of Today is gestart. In het voorwoord wordt duidelijk dat Pippi eerst ook onderweg was, tot ze tot rust kwam in Villa Kakelbont. De originele illustraties van Ingrid Vang Nyman zijn gebruikt, met hun frisse kleuren en zwarte omlijningen. Soms vullen ze een spread en verder zijn er tal van kleine afbeeldingen tussen de tekst. Lezen en voorlezen maar,…Lees verder

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon die …Lees verder op Wikipedia