Boek Nederlands

Mijn documenten

Alejandro Zambra (auteur), Luc De Rooy (vertaler)

Mijn documenten

Alejandro Zambra (auteur), Luc De Rooy (vertaler)
Verhalenbundel over het leven van jongvolwassenen tijdens de Chileense dictatuur van generaal Pinochet, waarin zich veel onder de oppervlakte afspeelt.
Titel
Mijn documenten
Auteur
Alejandro Zambra
Vertaler
Luc De Rooy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Mis documentos
Uitgever
Amsterdam: Karaat, 2018
233 p.
ISBN
9789079770182 (paperback)

Besprekingen

Met de pc in de hoofdrol

Verhalen. Chili, zijn aardbevingen, zijn ontwrichte families, zijn voetbal en zijn Pinochet: Alejandro Zambra brengt het in zijn 'map documenten' weergaloos in beeld.

'Ik overweeg dit bestand te sluiten en het voor altijd in de map “Mijn documenten” te laten staan. Maar ik ga dit publiceren, ik wil het doen,' schrijft de verteller van Mijn documenten. En dat is een wijs besluit, want deze verhalen behoren tot het beste wat Alejandro Zambra tot nog toe heeft voortgebracht. De Chileense auteur werd met Bonsai, Het verborgen leven van bomen en Manieren om naar huis terug te keren de meest gelezen Latijns-Amerikaan van zijn generatie, maar vergeleken bij die flinterdunne romans, die samen amper ruim driehonderd bladzijden tellen, is zijn allereerste verhalenbundel een turf. De schrijver berijdt daarin al zijn stokpaardjes: het wel en wee van de Chileense middenklasse, liefde, huwelijk en echtscheiding in dictatoriale tijden en, last but not least, het bewind van Pinochet. Dat heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op zijn generatie, die geboren is onder de dictatuur en opgegroeid in de democratie, en daar een groot gevoel van onzekerheid…Lees verder

Mannen die zich niet hechten

Dat Alejandro Zambra opgroeide ten tijde van de dictatuur van Pinochet in Chili klinkt door in zijn verhalen.

In het verhaal 'Herinneringen ophalen' krijgt een schrijver het verzoek een misdaadverhaal te leveren, 'bij voorkeur gesitueerd in Chili'. Hij maakt het zichzelf niet al te moeilijk en put uit zijn herinneringen aan een incident dat hij eind jaren tachtig meemaakte. Hij was toen 14 jaar oud en had maar één interesse: meisjes. Yasna bijvoorbeeld, die hem had uitgenodigd voor haar verjaardagsfeest. Op de bewuste avond rookte de jongen eerst nog even een joint met een paar vrienden. Dat had hij beter niet kunnen doen, want op het feest kreeg hij ineens honger als een paard en zette hij het onbeschaamd op een vreten. Dat zinde Yasna's vader en diens assistent helemaal niet en hij kreeg een ongenadig pak rammel.

Met deze jeugdherinnering heeft de schrijver natuurlijk nog geen misdaadverhaal te pakken en hij verzint er een verhaal omheen. Daarin vermoordt Yasna haar vader en dat is niet zonder reden. Als jong meisje was zij misbruikt door hem en door zijn assistent, …Lees verder

Elf bedaarde, melancholische korte verhalen - je kunt ze eventueel ook lezen als 'hoofdstukken' - over een aantal Chileense protagonisten aan het eind van vorige eeuw toen Chili zuchtte onder de dictatuur van generaal Pinochet. De dictatuur is in deze meanderende teksten niet echt rechtstreeks aanwezig, eerder als een sombere en dreigende achtergrond van wantrouwen en verzwijgen. De Chileense auteur Alejandro Zambra (1975) wordt een van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse schrijvers van de nieuwe generatie genoemd. De veel gelauwerde schrijver ontving in Nederland in 2013 een Prins Claus Prijs voor zijn oeuvre. Zambra verstopt veel autobiografische elementen in zijn immer stijlvolle beschrijving van het dagelijkse leven van zijn personages. En hoewel zijn 'verhalen' op het eerste gezicht eerder alledaags lijken, zit er zoveel melancholie en eenzaamheid in verborgen, dat ze lang bij de lezer blijven nazinderen. Voor een literair en stijlminnend publiek.