Boekenbende aan Huis

Studenten lezen voor bij families thuis.

Bij enkele gezinnen van kinderen in het 3de kleuterklas komen studenten een aantal keer thuis voorlezen.

Boekenbende aan Huis

Wat? De Boekenbende aan huis is een "voorlees-op-maat-project" van de Brusselse bibliotheken waarbij een voorlezer 5 of 10 keer na elkaar boeken en verhalen gaat brengen thuis, bij kinderen uit de 3de kleuterklas. 

Wie? De voorlezers zijn studenten uit verschillende Brusselse hogescholen en universiteiten, die binnen hun stage of vrijwillig op bezoek gaan bij de bij de kinderen thuis. Het zijn de meesters en juffen die een aantal gezinnen uit de 3de kleuterkans voorstellen.

Waarom? De Boekenbende aan Huis heeft twee doelen. Het project wil voorlezen interessant maken en kinderen en ouders inspireren. Het gaat ook om de Nederlandse taal thuis in het gezin te brengen. Boekenbende aan Huis is er voor kinderen waar thuis weinig of niet in het Nederlands wordt voorgelezen of gesproken.

Door thuis te gaan voorlezen wil de Boekenbende Aan Huis in de eerste plaats kinderen in hun vertrouwde omgeving het plezier van het voorlezen laten voelen. Als de ouders er bij zitten en zien dat hun kind het leuk vindt om verhaaltjes te horen, wordt het effect van de Boekenbende nog groter. Want dan is de kans reëel dat de kinderen ook na de Boekenbende nog verhaaltjes te horen krijgen.

Boekenbende aan Huis wil ook de “knuffelwaarde” van het Nederlands vergroten bij kinderen die thuis weinig of geen Nederlands horen en die het Nederlands uitsluitend associëren met de schoolomgeving en alles wat daar bij komt: de moeite die ze moeten doen om te volgen wat de juf of meester elke dag vertelt, de moeite om zich zelf uit te drukken… Die emotionele band die veel kinderen van niet-Nederlandstalige gezinnen missen, probeert de Boekenbende aan Huis een beetje aan te halen.

Bib Joske: Ondertussen heeft bib Joske al drie verschillende Boekenbendes lopen, één in basisschool Sint-Joost-aan-Zee, één in basisschool De Buurt en één in de basisschool Ten Nude.

 

Website Boekenbende

Boekenbende aan Huis

Wil je meer weten over Boekenbende aan Huis, of Boekenbende op school op Boekenbende Extra.

Of wil je misschien zelf voorleesvrijwilliger worden bij een familie thuis?

Lees er alles over in deze website.

Helpt Boekenbende de kinderen vooruit?

Boekenbende 20 jaar

Volgens deze studie: ja!

In 2015-2016 organiseerde de Boekenbende aan Huis  ism de Antwerpse Boekenkaravaan een onderzoek naar de impact van het voorlezen aan huis. Aan het onderzoek namen 102 Brusselse kinderen deel. En ja, én de motivatie en de taalontwikkeling gaan erop vooruit.

Recente berichten