1S19B
© Soña Lee

Deze zomer zetten de Brusselse bibliotheken opnieuw 19 topboeken in de kijker, zorgvuldig geselecteerd door 19 Brusselaars met een liefde voor lezen. Geniet van de zinnen en neem ze mee naar huis, naar je favoriete leesplek in de stad of naar verre oorden. 

Ontdek hier de 19 boeken en hun leesambassadeurs, lees het magazine en verken de leesactiviteiten die de Brusselse bibliotheken voor jou in petto hebben. Dit jaar zijn er ook enkele Young Adults die mee boeken tippen.

Wat zijn dé must-reads voor deze zomer? Onze Brusselse lezers selecteerden hun topfavorieten voor jou, van autobiografie over young adult tot graphic novel. Van Seoul over Loegansk tot Brussel. Over vaders die rouwen, straatkatten en liefde in de grote stad

 

 

 

1S19B
© Soña Lee

De mensen achter de boeken

Om tot deze diverse leeslijst te komen, deden de Brusselse bibliotheken opnieuw een beroep op hun publiek.

19 Brusselaars die graag lezen, gaven hun tips en favorieten door. Mensen zoals jij en ik, met verschillende smaken, verschillende perspectieven, verschillende verhalen. Ze werken, ze leven, ze lezen.

En dat willen ze graag delen, met jou.

Umut 1S,19B

Onze eigen 'ster' uit Sint-Joost-ten-Node, Umut Karakaya

Umut tipt ‘Momentum’ van Shelena Shorts. Umut (16) volgt de richting economie-wiskunde en is kind aan huis in bib Joske in Sint-Joost-ten-Node.

“Sinds enkele jaren woon ik in Machelen, maar ik kom nog heel vaak naar de bibliotheek in Sint-Joost. Het liefst lees ik fantasy of boeken over het einde van de wereld. Alles met gevaar, adrenaline en vluchten voor de dood …

Ook dit boek gaat over onsterfelijkheid. Dat zou ik ook wel willen. Of ik me niet zou vervelen op den duur? Misschien, maar 80 jaar is niet genoeg voor mij. Ik zou de wereld rondreizen, en als ik heel de wereld heb gezien, de planeten. Ik zou blijven lezen. En wanneer ik alles heb gelezen, schrijf ik misschien zelf een boek over onsterfelijk zijn.”

 

Anne van Hout tipt ‘Liefde in de grote stad’ van Sang Young Park

Anne-Laure Vandeputte tipt ‘Beest’ van Lisa Taddeo

Diego Anthoons tipt ‘Vaders die rouwen’ van Carmien Michels

Eva Berghmans tipt ‘Onroerend goed’ van Deborah Levy

Gerda Van den Dries tipt ‘Straatkat’ van Yasmina El Messaoudi

Houda tipt ‘Liefde van A tot Z’ van S.K. Ali

Houda Fasli tipt ‘Het omgekeerde van altijd’ van Justin Reynolds

Jan Asselberghs tipt ‘On Connection’ van Kae Tempest

Jan De hing tipt ‘Veranderen: methode’ van Édouard Louis

Kristina Paplekaj Betaj tipt 'Een lied voor Achilles' van Madeline Miller

Kriticos Pandelis Mwansa tipt 'Creative Quest' van Questlove

Lena Put 'De Godden broers' van Meg Rosoff

Loredana Marchi 'Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde' van Per J. Anderson

Natalia Karpenko tipt 'Aleksandra' van Lisa Weeda

Nina Janse tipt 'Bijeen' van Natasha Brown

Peter Vandenbempt tipt 'Het Alles' van Dave Eggers

Sara El Khababi tipt 'De rest van ons leven' van Els Beerten

Sixtine Bérardt tipt 'Vel' van Mieke Versyp & Sabien Clement

 

Lees het magazine hier online

Er gaat niets boven bladeren in een echt magazine. Scoor het in je bibliotheek of doorblader het online.

Geniet van interviews over boeken en Brussel, ontdek de favoriete Brusselplekken van onze ambassadeurs of doe de boekenquiz. Of hang onze heuse centerfold-affiche op en win één van de 19 boeken

 

Activiteitenkalender

donderdag 23 juni - 19:00-21:00
1 Stad, 19 Boeken Startavond

Muntpunt

Kom luisteren naar interviews met auteur Yasmina El Messaoudi en enkele Brusselse leesambassadeurs. Maren Moreau (Bibliotheek Sans Souci) praat de avond aan elkaar, rapper en slam poet Petit Jean verzorgt de muzikale intermezzo’s.

zaterdag 16 juli - 18:30-20:00
Book Club: Love from A to Z (S.K. Ali )

Muntpunt

Vind jij onderwerpen als discriminatie, young adult love en school interessant? Kom dan zeker meer ontdekken over het boek ‘Love from A to Z’ van S.K. Ali tijdens een interessante boekendiscussie met leesambassadeur Houda van boekenclub ‘Bookish Anonymous’.

vrijdag 26 augustus - 20:00-23:00
Mama’s Open Mic met Kriticos

Muntpunt

Mama’s Open Mic is back in town! Verwacht je aan een zomerse line-up van woordkunstenaars en aanstormend talent of schrijf je gewoon zelf in voor de open mic. Leesambassadeur Kriticos is alvast van de partij. Afspraak in Muntpunt voor spoken word, slam, comedy, muziek, dans en veel meer.

zaterdag 3 september - 11:00-12:30
Book + pizza: De rest van ons leven (Els Beerten)

bibliotheek Sint-Gillis

Tijdens ons bibfeest duiken we in ‘De rest van ons leven’ van Els Beerten, de boekentip van leesambassadeur Sara. Je moet het boek nog niet op voorhand doornemen – we lezen samen enkele stukjes en daarover babbelen we. Daarna is het tijd voor pizza! Dit young adultboek gaat namelijk over de Italiaanse Fredo, die als kleine jongen naar Engeland migreert. Hij groeit er op in een warme Italiaanse gemeenschap, tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt ...

maandag 5 september - 19:00-20:30
YA Leesclub: De Godden Broers (Meg Rosoff)

bibliotheek Jette

Voor elke jongere die gebeten is door hedendaagse young adult-literatuur. Tijdens de eerste bijeenkomst bespreken we samen met leesambassadeur Lena ‘De Godden broers’ van Meg Rosoff. We beslissen samen wanneer onze volgende bijeenkomsten plaatsvinden en welke titels verder aan bod komen.

donderdag 8 september - 19:00-20:30
Boek Apéro

bibliotheek Oudergem

Houd je van lezen, wissel je graag leeservaringen uit of ben je op zoek naar boekentips? Kom dan naar de Boek Apéro: een gezellige babbel- en ontmoetingsavond voor lezers. De bib wordt voor één avond een leescafé waar we tips en ervaringen uitwisselen. Kortom, een heerlijke afsluiter van de leeszomer! Alle boeken en alle genres zijn welkom, maar de rode draad zijn de titels van ‘1 Stad, 19 Boeken’. En oh ja, een hapje en een drankje worden voorzien.

donderdag 8 september - 20:00-21:30
Leesclub: Liefde in de grote stad (Sang Young Park)

bibliotheek Brussel-Stad Laken

Ontdek het boek ‘Liefde in de grote stad’ van Sang Young Park tijdens onze eenmalige leesclub voor ‘1 Stad, 19 Boeken’. We praten, wisselen leeservaringen uit of luisteren gewoon naar elkaar. Duik mee in de wereld van Park en proef van de bruisende cultuur van Seoul.

zaterdag 10 september - 11:00-12:00
Leesclub: Het omgekeerde van altijd (Justin Reynolds)

bibliotheek Ukkel

Leesambassadeur Houda Fasli bespreekt het boek dat zij gekozen heeft. Schrijf je in voor deze gezellige bijeenkomst en wij lenen jou een exemplaar van het boek uit.

woensdag 14 september - 20:00-21:30
Leesclub: Liefde in de grote stad (Sang Young Park)

bibliotheek Elsene

Samen bespreken we – met een hapje en een drankje – het boek ‘Liefde in de grote stad’ van Sang Young Park, het humoristische en ontroerende relaas van een queer millennial in Seoul. Het ideale zomerboek, vond onze leesambassadrice Anne. Wij zijn benieuwd naar hoe jullie de roman ervaarden!

vrijdag 16 september - 10:00-12:00
Boekbabbel: Straatkat (Yasmina El Messaoudi)

Muntpunt

In Boekbabbel babbelen we elke maand over een goed boek en de dingen des levens. Iedereen is welkom! De deelnemers zijn een mix van Nederlandstaligen en anderstaligen met een goede kennis van het Nederlands (min. niveau 3.1). In het kader van ‘1 Stad, 19 Boeken’ bespreken we ‘Straatkat’ van Yasmina El Messaoudi.

dinsdag 20 september - 14:00-15:30
Leeslamp: Veranderen: methode (Édouard Louis)

Muntpunt

Een keer per maand laten we in Leeslamp ons licht schijnen op een bijzondere roman, recent of klassiek. In een ongedwongen sfeer delen we ervaringen en opmerkingen over het gelezen boek. In het kader van ‘1 Stad, 19 Boeken’ lezen we ‘Veranderen: methode’ van Édouard Louis. Leeslamp is een samenwerking tussen Muntpunt en het Brussels Ouderenplatform (BOp).

dinsdag 20 september - 19:30-21:00
Samen Lezen: Vel met Mieke Versyp

bibliotheek Watermaal-Bosvoorde

We lezen en bespreken samen fragmenten uit ‘Vel’, voor deze editie uitzonderlijk mét de auteur erbij! Mieke Versyp gaat samen met ons in gesprek. Iedereen is welkom, ook als je op voorhand niets hebt gelezen en nog nooit een Samen Lezen-club hebt bijgewoond.

donderdag 29 september - 20:00-22:00
The Book Club: Creative Quest (Questlove)

Muntpunt

We duiken samen met leesambassadeur Kriticos Pandelis Mwansa in het boek ‘Creative Quest’ van Ahmir Khalib Thompson (Questlove). The Book Club wil jonge filosofen en nieuwsgierige geesten aanmoedigen om gedachten en meningen uit te wisselen over de perceptie rond minderheidsgroepen. Je hoeft het (hele) boek niet gelezen te hebben om mee te praten.

woensdag 12 oktober - 20:00-21:30
Samen Lezen: Aleksandra met Lisa Weeda

bibliotheek Sint-Pieters-Woluwe

We lezen en bespreken samen fragmenten uit ‘Aleksandra’, voor deze editie uitzonderlijk mét de auteur erbij! Lisa Weeda gaat samen met ons in gesprek. Iedereen is welkom, ook als je op voorhand niets hebt gelezen en nog nooit een Samen Lezen-club hebt bijgewoond!

zaterdag 26 november - 14:00-16:00
deBuren Boekt: Vaders die rouwen met Carmien Michels

Luisterpuntbibliotheek

In een klein gezelschap keren we ‘Vaders die rouwen’ van Carmien Michels binnenstebuiten, vertellen we wat ons het meest is bijgebleven en stellen we vragen aan de auteur over symboliek, inspiratie en werkwijze.