Beleid

Op 4 december 2010 is de nieuwe Nederlandstalige openbare bibliotheek in Sint-Joost-ten-Node met een groot openingsfeest van start gegaan.

Een bib op maat van de buurt

Sint-Joost-ten-Node is de kleinste gemeente van het Brussels gewest, nauwelijks een vierkante kilometer groot. Het is ook de jongste gemeente van het land, tenminste wat de gemiddelde leeftijd van de inwoners betreft. Twee goede redenen om een sterke buurtgerichte werking uit te bouwen, met een aanbod aan media en activiteiten op maat van de bewoners. Geen grauwe of anonieme bibliotheek, maar een bib met een eigen gezicht en een sympathieke naam: Bib Joske.

Een veelzijdige bib

Het boekenaanbod, de film- en muziekcollectie sluiten aan op de leefwereld van jong en oud, zodat iedereen er wat naar zijn gading vindt. In de bib vind je een ruim aanbod van kook- en knutselboeken, cd’s met jazz- en wereldmuziek, spannende films, pc’s om aan te werken of om informatie te zoeken op het internet… en nog heel veel meer!

Omdat vele kinderen school lopen in het Nederlandstalig onderwijs, kijk maar naar het succes van de Sint-Joost-aan-Zeeschool, ligt de nadruk vooral op het jeugdaanbod.

Een primeur voor Brussel is het aanbod van ‘Fundels’. Fundels staat voor ‘bundels vol fun’! Het zijn prentenboeken aangevuld met een interactieve online variant. Het is een prima middel om het taalgevoel van jonge kinderen te stimuleren.

Een gezellige bib

Bib Joske moet een plek zijn waar iedereen welkom is en waar het gezellig (voor)lezen en werken is, als het kan zelfs bij een kopje thee.

De huiskamergedachte wordt doorgetrokken tot in het interieur van de bibliotheek. Het wordt een warme woonkamerachtige atmosfeer waarin het gezellig toeven is. Het klassieke bibliotheekmeubilair wordt ingeruild voor gewone kasten en rekken, zodat de vaak steriele uniformiteit van de doorsnee bibliotheek doorbroken wordt.

In de jeugdafdeling is een groot wandbord  waarop kinderen kunnen tekenen of berichten achterlaten. In de volwassenenafdeling vormt een grote tafel vol kranten, tijdschriften en magazines de centrale plek. Er hangt een sfeer van een ‘grand café’, een plek om vooral tot rust te komen.

Boven de bibliotheek zijn er werk- en vergaderruimten, waar ook lezingen en andere activiteiten kunnen plaatsvinden.

Buiten is er een terras dat zodra het weer gaat zomeren ingericht zal worden zodat iedereen er kan lezen, zonnen, rusten of spelen met de kinderen.

Een bib met pit en ambitie

Bib Joske wil mee nadenken over wat er in de omgeving gebeurt en wil de mensen informeren en inspireren. De bib laat de bibliotheekgebruikers meebouwen aan de samenstelling van het aanbod.

De meertalige samenstelling van de bevolking kent eveneens zijn weerslag in het boekenaanbod. Van bij de start beschikt de bib over een collectie boeken in het Spaans, Italiaans, Engels, Turks, Koerdisch en andere talen. Deze collecties worden regelmatig uitgebreid. Mensen die Nederlands willen leren, komen evenzeer aan hun trekken. Daarvoor staat een oordeelkundig samengestelde collectie taalcursussen, woordenboeken, grammatica, alsook boeken in ‘eenvoudig Nederlands’ garant voor.

Bijlage: het lokaal cultuurbeleidsplan van de gemeente Sint-Joost-ten-Node, 2014-2019.